Här samlar vi information om vad som är på gång i bygdeföreningens verksamhet och vad som händer på bygdegården framåt. Det dyker upp nya evenemang löpande, så håll koll.
God jul och gott nytt år!
Återigen så ligger ett händelserikt år snart bakom oss. Förutom vårt välbesökta sommarcafé och vår stora loppis så har vi haft flera evenemang med sång och musik och försäljning av hantverk. Allt på bygdegården i Henriksfjäll.
Vi har även gjort flera olika skrivelser till Vattenfall och Energimarknadsinspektionen för att försöka stoppa planerna på ett stort ställverk mitt Henriksfjäll.
2024 var ett jubileumsår för oss då Henriksfjäll firade 200 år. Detta firade vi med invigning av vår minnessten intill bygdemuseet, med 200 färglada vimplar som sytts till ett flaggspel under sommaren och hösten och så klart med korv och fika. Vi fortsätter att söka bygdemedel, ännu utan resultat, för att byta taket på hembygdsmuseet. Förhoppningsvis kan vi få bidrag som täcker en del av den ganska omfattande kostnaden.
Vi behöver dessutom förbättra fasaden på bygdegården under 2025 och söker sponsorer som är villiga att ställa upp med kanske arbetskraft, byggställningar, rödfärg med mera. Allt är välkommet.
Stort tack till alla som med ideella krafter och ekonomiska medel bidrar till vår verksamhet och som gör att vi kan ha bygdegården som en levande mötesplats i vår vackra dalgång.
Det betyder väldigt mycket för oss – lika mycket som vi hoppas att vi betyder för er.
En riktigt fröjdefull jul vill vi önska er alla samt ett riktigt gott nytt år!
Vi har firat Henriksfjäll 200 år
Här går det nu att läsa allt om föreningens firande av sin hemby Henriksfjäll vilket hölls den 23 november 2024. Med flaggspel, korv, glögg, fika och tal.
Henriksfjäll firar 200 år
Lördagen den 23 november kl 14 samlas vi för att fira ett alldeles särskilt jubileum. I december är det 200 år sedan Henriksfjäll som by grundades. Sedan 1824 har generationer av Henriksfjällsbor fortsatt att forma och utveckla byn. Genom jordbruk och skogsbruk, till att vara en plats för rekreation och vila, har Henriksfjäll blivit ett naturligt centrum för dalgångens gemenskap.
Vi träffas på lördagen vid bygdemuseet där vi bjuder på korv, kaffe och glögg. Vi inviger vår nya minnessten med tal och vi minglar med varandra. Allt medan mörkret omsluter oss i värmen från en brasa och i skenet av lyktor. Vid blåsigt väder så är vi inne i museet. Parkera gärna nere vid bygdegården.
Varmt välkomna!
Öppet lördagen på stugförsta
Lördagen den 28 september 2024 kl 11-15 har vi öppet för fika och för att kunna njuta av våra goda våfflor i vårt café. Vi har även fyllt på vår stora loppis inför årets stugförsta.
Varmt välkomna att fika och fynda!
Sommarprogram 2024
Sommarcafé, hantverk och loppis
Bygdeföreningens sommarcafé öppnar på midsommardagen och har öppet alla dagar fram till tredje fredagen i augusti. Se mer info om vad som händer på midsommarafton längre ned. Våra öppettider är kl 11-16, då våfflor och fika erbjuds. Här kan du även köpa fint hantverk och besöka vår loppis. Vi hoppas kunna ha öppet varje dag, men då verksamheten bedrivs ideellt så kan luckor i schemat dessvärre uppstå. Om du vill hjälpa till så hör du av dig till vår ordförande Gun eller till Ulla Britt. Kontaktuppgifter finns här.
Färgstarka garner i gråväder
I ordentligt gråväder så går det ändå att skapa fantastiska färger. Växtfärgningskursen vid bygdegården i Henriksfjäll, och i bygdeföreningens regi, lockade fem idogt arbetande och entusiastiska deltagare.
Det var under tre dagar den sista helgen i juli, och under Elsy Steens säkra ledning, som dessa vackra garner skapades. Till färgningen användes valnötsskal, korschenil, krapp, åkerfräken, lupiner, älggräs, rallarros, albark och nötskal. Nu återstår endast en utmaning för deltagarna; att klura ut vad de ska skapa av de nyfärgade garnerna.
Vi firar midsommar 21 juni
Fredag den 21 juni firar vi midsommar på bygdegården. Vi hälsar traditionsenligt sommaren välkommen med att kl 12 gemensamt löva midsommarstången. Kl 13 öppnar sommarcaféet för säsongen, precis som vår stora loppis. och det blir dans runt stången, musik med Gösta Johansson, lottförsäljning, fiskdamm för de minsta och riktig gofika utlovas.
Varmt välkomna till fjälldalens samlingspunkt.
Anmälan till växtfärgningskurs 1 juli
Den 26-28 juli anordnar vi en växtfärgningskurs på bygdegården i Henriksfjäll, tillsammans med Elsy Steen. Här får du tillsammans med andra under ledning av Elsy lära dig om hur man färgar garn, samt lära dig om användbara växter för att färga garnet i olika nyanser.
För att kursen ska genomföras krävs att vi får tillräckliga många deltagare. Därmed behöver vi en anmälan senast 1 juli för att kunna planera för inköp av garn och material. Kursen genomförs bara om vi får tillräckligt många deltagare. För mer information och anmälan kontakta Elsy tel 070-720 17 68.
Musik och fika 12 juli
Musikunderhållning med Rogerz på bygdegården i Henriksfjäll kl 13. Det bjuds dansbandsmusik och vi kommer helt säkert få höra historier som lockar till många skratt.
Loppis, fika och hantverksförsäljning som vanligt.
Vi sjunger tillsammans 17 juli
Inga-Lena Larsson, Gösta Johansson och Janet French bjuder in till allsångskväll med andakt och fika på bygdegården torsdag den 17 juli kl 18.
Musik med Gösta och Stig Viktorsson 24 juli
Gösta Johansson och Stig Viktorsson bjuder på en skön musikstund. Välkommen att ta en fika, lyssna och njut. De börjar spela onsdag 24 juli kl 14. Du kan säkert också få sjunga med.
Växtfärgningskurs 26 – 28 juli
Se vänligen mer information ovan, under anmälan.
Mer musik med Gösta 31 juli
Kom till bygdegården, ta en fika och lyssna på musik spelad av Gösta Johansson, onsdag 31 juli kl 14.
Inlämning av hantverk från 17 juni
Duktiga hantverkare som får visa upp vad de kan och ge möjlighet att glädja andra som får köpa deras fina hantverk. Kan det bli en bättre kombo? Nu är det snart dags igen, tid att lämna in sina alster inför sommarens försäljning på bygdegården.
Vill du lämna in din slöjd och dina hantverk så tar vi gärna emot dessa från måndagen den 17 juni. Kontakta Anita Hansson, 070-392 15 78, eller Ulla Britt Skoglund, 070-635 78 37.
Vi tycker det skulle vara fint om alla utställare av de hantverk som säljs skulle kunna berätta lite om sig själva. Vem du är, var du bor, vilket/vilka sorts hantverk du arbetar med och kanske lite mer. Skriv ihop ett enkelt A4 så kan vi sätta dem i en pärm. Det är många som undrar vilka ni är. Har ni frågor kring detta? Kontakta sekreterare Sofia Olsson Olsén, sofiaolssonolsen@gmail.com eller 070-317 56 90.
Tack för hjälpen
Tack till alla entusiaster som slöt upp lördag den 1 juni och hjälptes åt att städa och fixa i och kring bygdegården inför sommarens verksamheter och evenemang. Nu är vi redo att möta alla besökare och fikagäster. På midsommarafton slår vi upp portarna för säsongen. Läs mer nedan.
1 juni – dags för årets städdag
Lördagen den 1 juni samlas vi vid bygdegården i Henriksfjäll. Tillsammans städar och fixar vi i och omkring bygdegården, och museet, så det blir fint inför sommarens café, midsommarfirande och allt annat som händer.
Vi träffas kl 10.00 och städar fram till lunchpausen, som blir runt 12.00, då vi äter tillsammans. Föreningen bjuder på korv med bröd. Efter lunchen fortsätter vi att städa och förresten; inga städsaker behöver du ta med. Allt finns.
Kan du inte vara med och städa så kanske du ändå vill stötta Övre Vojmådalens Bygdeförening? Medlemsavgiften är 150 kronor, vilken kan sättas in på bankgiro 877-6890 eller swishas till 123 147 62 41.
Stort tack för gåva
Vi i bygdeföreningen vill tacka så mycket för gåvan från förra årets Valborgs-försäljning av facklor till fackeltåget. Patricia Iza Sirberg, i mitten på bilden, och Crister Janhans, till vänster, på C&R Restaurang, ordnar och donar och överskottet från facklorna går till en ideell lokal förening – och 2023 var det vi som fick den gåvan. Pengarna mottagna i dag.
Tack alla som köper facklor, tack till Iza och Crister för att ni engagerar er och bryr er om bygden!
Vi behöver café-personal
Vi är i behov av personal till sommarens café, så vi kan hålla det igång så mycket som vi önskar. Ideellt arbete och förenade krafter är det som gäller. Caféet håller öppet från midsommar till tredje helgen i augusti, så det är en del arbetstimmar som behöver fyllas. Kan du? Vill du? Kontakta Gun, 070 229 45 70, eller Ulla-Britt, 070 635 78 37.
Föreningen lägger ett motförslag
I dag, den 8 april 2024, har bygdeföreningen skickat en skrivelse till projekteringsföretaget Nektab, Vattenfall Eldistributions representanter, berörda på Vilhelmina kommun och Länsstyrelsen samt till media i Västerbotten. Det med anledning av planerna att placera ett ställverk mitt i Henriksfjäll. De två förslag som förs fram är alldeles intill bygdegården, vid Dikanäsvägen, alternativt nere vid båthusen.
Efter samrådet den 7 juni 2023 – och olika aktioner från enskilda, företag och föreningar i Övre Vojmådalen (primärt Kittelfjäll och Henriksfjäll) – planerar Vattenfall nu att kraftledningarna från Henriksfjäll till Kittelfjäll ska grävas ned i marken. I tidigare förslag skulle 52 kV-ledningarna dras i luften ända in i Kittelfjäll by, längs bland annat Vojmåns strand och med en station med ställverk, transformatorstation och en byggnad om 150 kvm placerad rakt nedanför Hotell Kittelfjäll. Den placeringen skulle, enligt en samlad bygd, menligt ha skadat Kittelfjäll som fjälldestination, det rörliga friluftslivet och åsamkat skadlig och oåterkallelig miljöpåverkan.
Det hoppas vi att vi med gemensam aktion lyckats stoppa.
Vattenfalls plan är nu istället att placera ovan beskrivna station mitt inne i Henriksfjäll by. Stolparna och ledningarna från Dikanäs in till stationen i Henriksfjäll ska enligt plan bli mellan 10 och 17 meter höga och placeras med 80 meters mellanrum. Skogsgatan blir uppemot 30 meter bred, planeringsområdet för ledningsdragningen är 100 meter brett. Således ett stort sår i en känslig natur med höga kulturvärden.
Övre Vojmådalens bygdeförening, vars verksamhet utgår från bygdegården i Henriksfjäll samt det hundraåriga bygdemuseet – som är en av dalgångens äldsta byggnader – ifrågasätter tillsammans med berörda fastighetsägare starkt Vattenfalls nuvarande planer att anlägga denna station mitt i byn. Inom ett stenkast från bygdeminnen och dalgångens naturliga samlingspunkt.
Vi har därför i dag presenterat ett motförslag för att ena Vattenfalls intressen och bygdens behov av mer ström i respekt för kulturmiljö samt djur och natur.
Bygdeföreningen har tidigare enskilt under mars månad 2024 gjort två skrivelser till Vattenfall angående planerna i Henriksfjäll och i dag gör vi en tredje skrivelse med ett motförslag tillsammans med fastighets- och fritidshusägare i Henriksfjäll. Om någon är intresserad av att se dessa skrivelser så kontakta Sofia Olsson Olsén, sekreterare i bygdeföreningen, på sofiaolssonolsen@gmail.com.
Media
Lokaltidningen 240424
Västerbottens Folkblad 240721
Gun tar över efter Gunnevi
Efter att sista punkten på årsmötes-dagordningen 2024 klarats av så blev det dags för Gunnevi Näslund att lämna över ordförandeklubban till Gun Rickefors. Det var samma varma applåd som tackade av Gunnevi som välkomnade Gun. Här går det att se den styrelse som fick årsmötets förtroende och som från den 17 mars leder verksamheten i bygdeföreningen.
Våfflor efter skoter-quiz
Efter att ha genomfört det skoter-quiz som Kittelfjälls skoterförening anordnar nu på lördag, den 9 mars, så kurrar det kanske i magen?
Bygdegården i Henriksfjäll, som utgör start och mål, har öppet kl 11 – 13 där nygräddade våfflor kommer att finnas till försäljning.
Varmt välkommen!
Elsas tennarbeten – en fin gåva till föreningen
Sommaren 2023 kom det ett paket adresserat till Övre Vojmådalens bygdeförening. I paketet låg även ett följebrev.
”Sänder härmed över diverse hantverk som vi skänker till er i bygdeföreningen. Förhoppningsvis har ni möjlighet att sälja det i er bygdegård och få in lite extra pengar till föreningen”, kunde vi läsa i brevet som var skrivet av Stefan Teglund i Karlshamn.
Paketet innehöll en mängd vackra tennarbeten, bland annat armband, halsband, stora och små väskor. Det visade sig att det var Stefans mamma Elsa Olausson som skapat alla de fina hantverken.
Efter att Elsa pensionerades för nästan 30 år sedan arbetade hon mycket med olika sorters hantverk, som vävning, stickning och näverhantverk. Hon gick även en kurs i tennbroderi, som fångat hennes intresse, vilket hon under en period arbetade intensivt med. Det är just de vackra hantverken som bygdeföreningen fått som gåva. När vi fick brevet och paketet var Elsa fortfarande i livet, men hon var inte längre i tillräckligt god form för att kunna arbeta med något hantverk. Hon var då 93 år gammal, född 1929.
”Hellre än att vi lägger ned tid på att sälja materialet själva tänker vi att det kan bli ett bidrag till er och ert arbete med att hålla er hembygd levande”, menar sonen Stefan.
Han berättar att de bor i södra Sverige, där de även är uppvuxna.
”Men vi har varit i Kittelfjäll flera gånger för att åka skidor och vandra. Det är en del av Sverige som vi tycker väldigt mycket om”.
Elsa Olausson avled den 2 september 2023, bara några veckor före sin 94-årsdag. Hon bodde i Karlshamn i Blekinge och var bördig från Näs by utanför Hässleholm i Skåne.
Bygdeföreningen tackar varmt Elsas barn Stefan Teglund med familj och Björn Olausson för att de tänkte på oss och på det här sättet ville bidra till föreningens verksamhet.
Samt så klart ett ännu varmare tack till Elsa Olausson.
God jul och gott nytt år!
Ett händelserikt år ligger snart bakom oss. Förutom vårt välbesökta sommarcafé och loppis så har vi haft flera evenemang med sång och musik, försäljning av hantverk och en fin fotoutställning. Allt på bygdegården i Henriksfjäll.
Vi har även stått bakom den insamling som gav oss 704 namnunderskrifter av personer som, precis som vi, ville stoppa den luftburna kraftledningen vid inte minst Vojmåns strand. Vilket vi ser ut att ha lyckats med.
2024 blir ett jubileumsår för oss då Henriksfjäll firar 200 år. Detta kommer vi att uppmärksamma på olika sätt under året. Vi kommer även att söka bygdemedel för att byta taket på hembygdsmuseet. Förhoppningsvis kan vi få bidrag som täcker en del av den ganska omfattande kostnaden.
Stort tack till alla som med ideella krafter och ekonomiska medel bidrar till vår verksamhet och som gör att vi kan ha bygdegården som en levande mötesplats i vår vackra dalgång.
Det betyder väldigt mycket för oss – lika mycket som vi hoppas att vi betyder för er.
En riktigt fröjdefull jul vill vi önska er alla och ett riktigt gott nytt år!
Tisdag 31 oktober
Våfflor och bus för små och stora blir det på bygdegården i Henriksfjäll tisdagen den 31 oktober, kl 11 till 15. Varför inte pyssla, fika och äta våra goda våfflor – och kanske busa lite denna tisdag på höstlovet?
Varmt välkommen!
Vill du sponsra vår förening?
Under hösten 2012 och in på 2013 renoverades och färdigställdes det gamla vandrarhemmet i Henriksfjäll och blev vårt bygdemuseum. Nu behöver vi byta tak på museet och tyvärr räcker inte intäkterna från vår våffelförsäljning och sommarloppis samt medlemsavgifter till utan vi behöver hjälp. Vi behöver även till delar renovera bygdegården och måla fasaden.
Har du lust och möjlighet att ekonomiskt bidra så att vi kan ta hand om våra – för dalgången – så viktiga fastigheter kan du kontakta styrelsemedlemmen i Övre Vojmådalens bygdeförening Sofia Olsson Olsén, 070-317 56 90. Har du ett företag som vill sponsra så kan vi ordna faktura. Erkännande och tack till bidragsgivare kommer att publiceras här på vår hemsida.
Vi önskar din offert
Till alla företagare! Vi behöver under nästa vår/sommar som sagt byta taket på bygdemuseet i Henriksfjäll och har ännu inte bestämt oss för plåt, plank eller shingel. Vill du inkomma med offert för material och arbete på detta jobb så kontakta vår kassör Pernilla Hansson, 070-302 72 52 eller evapernilla.70@gmail.com. Hon kan svara på dina frågor.
Vi önskar din offert så snart det är möjligt. (Publicerat den 22 okt 2023)
NAMNINSAMLINGEN ÄR NU AVSLUTAD – 3 JULI 2023
Tack alla som bidragit med sin namnunderskrift i protest mot den luftburna 52 kV-kraftledningen i Kittelfjäll – och vår önskan om en nedgrävning av densamma.
Totalt samlade vi in 704 underskrifter (digitalt och på papper), vilka nu överlämnats till projekteringsföretaget Nektab, Vattenfall Eldistribution AB, berörda tjänstemän och politiker i Vilhelmina kommun och Länsstyrelsen Västerbotten samt media i vår region.
Nu får vi hoppas att vi blir lyssnade på och att våra synpunkter beaktas.
Uppdaterad information från Vattenfall den 27 nov 2023 går att läsa här. Ingen luftledning planeras för närvarande inne i Kittelfjäll.
Övre Vojmådalens bygdeförening
Media
SR Västerbotten
SR Västerbotten
SVT Västerbotten
SVT Västerbotten
Västerbottens folkblad (prenumerant-inlogg)
Västerbottens folkblad (prenumerant-inlogg)
Västerbottens folkblad (prenumerant-inlogg)
Västerbottens-Kuriren (prenumerant-inlogg)
Lokaltidningen (prenumerant-inlogg)
Lokaltidningen (prenumerant-inlogg)
2023
Lördag 27 maj
Städdag i och omkring bygdegården och museet. Vi träffas kl 10 och håller medlemsmöte under lunchen, som föreningen bjuder på.
Måndag 19 juni
Vill du lämna in din slöjd och dina hantverk till försäljning på bygdegården så tar vi gärna emot dessa från måndagen i midsommarveckan. Kontakta Anita Hansson, 070-392 15 78, eller Ulla-Britt Skoglund, 070-635 78 37.
Fredag 23 juni
På midsommarafton firar vi in sommaren kl 13-16 med gemensam lövning och resning av midsommarstången, dans runt stången, musik med Gösta Johansson och riktig gofika serveras.
Fredag 23 juni – fredag 18 augusti
Vår loppis slår upp portarna för året kl 13. Läs mer här. Stänger kl 16. Övriga dagar är loppisen öppen kl 11-16 fram till tredje fredagen i augusti.
Fredag 23 juni – fredag 18 augusti
”Det tar tid att lära känna miljön, vissa platser fotograferar jag flera gånger, på olika sätt och med olika ljus, innan jag känner mig nöjd.”
Den tidigare musikern Lasse Thomasson, 60, har de senaste sju åren ägnat en stor del av sin tid åt att fotografera. Eftersom han är deltidsbybo i Kittelfjäll, hans farmor uppförde den första fritidsstugan 1947, och har tillbringat väldigt många somrar här så kan han onekligen sin miljö just här.
Lasse Thomasson fotograferar med så kallad storformatskamera och film, ganska långt ifrån dagens digitala teknik, vilket också går att se på de bilder som han i sommar visar på bygdegården i Henriksfjäll. Ett drygt 20-tal av Lasse Thomassons fotografier finns att se på utställningen en trappa upp och det erbjuds även fotografier till försäljning.
De kostar, beroende på storlek, 95 kr – 950 kr.
Lördag 24 juni – fredag 18 augusti
Sommarcaféet öppnar på midsommardagen och har öppet alla dagar fram till tredje fredagen i augusti. Öppettider kl 11-16, då våfflor och fika erbjuds. Här kan du även köpa fint hantverk och besöka vår loppis.
OBS! Har du möjlighet att hjälpa till i caféet någon eller några dagar i sommar så att vi verkligen kan ha öppet alla dagar, som vi önskar? Kontakta Gun, 070-229 45 70, eller Ulla-Britt, 070-635 78 37
Söndag 2 juli
Vi har en nyhet i sommar, vi arrangerar nämligen ett stick- och hantverkscafé i bygdegården med start söndag den 2 juli kl 13.00-16.00 och eventuellt vid två tillfällen ytterligare framåt. Beroende på uppslutning. Datum för dessa ej satt.
Självklart är det kostnadsfritt. Ta med ditt hantverksprojekt, jobba med händerna, prata och fika. Alla är välkomna!
Lördag 8 juli
Vi arrangerar vårt andra stick- och hantverkscafé i bygdegården på lördagen kl 13.00-16.00. Det planeras ytterligare ett tillfälle till, men datum för detta är ej satt. Självklart är det kostnadsfritt. Ta med ditt hantverksprojekt, jobba med händerna, prata och fika. Alla är välkomna!
Lördag 8 juli och söndag 9 juli
Sagofiguren Plupp besöker bygdeföreningens Sagostig. Han har vandrat från Blåvattnet, Plaavejaevrie, till Kittelfjäll och berättar nu om några av alla sina äventyr samt ger fjällråd med fokus på fjällsäkerhet för yngre och äldre. Varje barn behöver ha med sig en vuxen och arrangemanget, som är kostnadsfritt, hålls lördag kl 11.00-12.00 och söndag kl 11.00-12.00 och 12.30-13.30. Läs mer om plats och anmälan här för lördagen kl 11.00, här för söndagen kl 11.00 och här för söndagen kl 12.30. Ett arrangemang av Medborgarskolan.
Onsdag 12 juli
Gösta Johansson och Stig Viktorsson bjuder på en skön musikstund. Välkommen att ta en fika, lyssna och njut. De börjar spela kl 14. Du kan säkert också få sjunga med.
Onsdag 19 juli
Inga-Lenaz (Inga-Lena Larsson, Gösta Johansson och Janet French) bjuder in till allsångskväll med andakt och fika på bygdegården. Den börjar kl 19.
Söndag 30 juli
Musik på bygdegården med Gösta Johansson och Leif Ewald. Välkomna att träffas, fika och lyssna. Kl 14 börjar det.
Söndag 6 augusti
Vi arrangerar vårt tredje stick- och hantverkscafé i bygdegården på söndagen den 6 augusti kl 13.00-16.00. Självklart är det kostnadsfritt. Ta med ditt hantverksprojekt, jobba med händerna, prata och fika. Alla är välkomna!
Lördag 23 september
Loppisen vid bygdegården i Henriksfjäll har öppet för sista gången i år, en bonusdag under stugförsta för den cirkulära konsumtionen.
Vi serverar även våfflor och kaffe.
Välkommen att fynda och fika kl 11-15.
Vi söker tallrikar
Plötsligt kanske du står framför en hög med tallrikar i stor mängd som någon eller du själv inte längre vill ha. Då ska du veta att vi i bygdeföreningen vill. Fast vi är ganska specifika, gärna många tallrikar (cirka 50 av varje sort) och inte större diametermått än 24 cm på de stora och 21 cm på assietter och de djupa.
Hör gärna av dig till Anita Hansson, 070-392 15 78, eller Ulla-Britt Skoglund, 070-635 78 37 om du har tallrikar att skänka alt. sälja, billigt. Sommarens våfflor i vårt café behöver något att ligga på.
……………………………………………..
Genomförd namninsamling under juni månad 2023
STOPPA LUFTLEDNINGEN I VÅR VACKRA FJÄLLBY
– namninsamling för en nedgrävning av kraftledning
Vattenfall planerar att bygga en ny 52 kV luftledning mellan Dikanäs och Kittelfjäll för att tillgodose exploateringen av byn då det krävs en ökad elleverans. De vill därför komplettera befintlig ledning till Kittelfjäll med en 52 kV luftledning. Stolparna blir mellan 10 och 17 meter höga och de placeras med 80 meters mellanrum. Skogsgatan blir uppemot 30 meter bred. Ledningarna planeras att dras inom det gråmarkerade området på kartorna, området är 100 meter brett.
Den föreslagna dragningen kommer att förstöra det mycket uppskattade rekreationsområdet vid Vojmån. Både vad gäller Övre Vojmådalens bygdeförenings Sagostig för barnen och Vojmådalens Vänners flitigt nyttjade vandringsled Vojmåstigen samt fisket i Vojmån. Dessutom gränsar den planerade kraftledningen till Marsfjällens naturreservat med allt vad det innebär i form av minskat skydd av djur och natur.
Kittelfjäll är känt för sin storslagna och fjällnära natur och lockar årligen många besökare, inte bara på vintern utan även för vandringar, fiske och cykling övriga årstider. Och vi är många fastboende och deltidsbybor som älskar vår fjällby med dess kulturhistoriska, frilufts- och naturvärden.
Företag, föreningar, fastboende, Vilhelmina Norra sameby och deltidsbybor önskar istället att man arbetar med en kombination av luftledning och markkabel på vissa delsträckor, främst i dragningen mellan båthusen i Henriksfjäll och den planerade kraftstationen nedanför hotellet. En luftledning syns tydligt medan en markkabel inte påverkar omgivningen efter att markarbetet är klart. Vårt förslag är en markkabel som följer befintlig infrastruktur som t ex skoterleden. Detta ger en mindre påverkan på natur, kultur och friluftslivsvärden och för markägare.
Gå in på denna länk och skriv under vår namninsamling om du håller med oss. För den som inte vill eller kan skriva under digitalt finna det en namninsamling på papper på bygdegården och på Coop-butiken i Kittelfjäll.
Övre Vojmådalens bygdeförening