Porträtt av byns äldre

En andra vernissage hölls på Kittelfjäll Värdshus den 4 januari 2023, den första hölls den 16 juli 2022. De tolv porträtten av byns äldre – tavlor med måtten 1,20 x 1,20 m – syns på bilden.
Utställningshäftet finns att köpa på Kittelfjäll Värdshus, Hotell Granen, i kiosken i Grönfjäll och på Bygdegården. Alla intäkter går oavkortat till Övre Vojmådalens Bygdeförening.
Utställningshäftet, som innehåller intervjuer med samtliga porträtterade, kostar 95 kr.

När den Umeå-baserade fotografen Patrick Trägårdh sommaren 2022 skulle fylla 50 år önskade han ge sig själv en speciell present. Som varandes deltidsbybo i Kittelfjäll sedan slutet av 80-talet ville han skapa en utställning med porträttbilder av, och intervjuer med, några av övre Vojmådalens årsrika bybor. Han kontaktade en annan deltidsbybo, journalisten Sofia Olsson Olsén, som också ville vara med i projektet och under senhösten 2021 fotograferade Patrick och intervjuade Sofia de tolv äldre i dalen som ville bidra med sina berättelser om sig själva. Jonas Svedin, en tredje formgivande deltidsbybo, skapade utställningshäftet ”På fjällets stigar har vi vandrat”.
Samtligas arbete var ideellt och intäkterna går oavkortat till Övre Vojmådalens Bygdeförening.

Sommaren 2022, en vecka före Patricks 50-årsdag, hölls den första välbesökta vernissagen, den så kallade sommarvernissagen, på Kittelfjäll Värdshus, där utställningen hänger tills vidare. Vintervernissagen, då ännu fler besökare kom, hölls i början av 2023.
Flera hundra utställningshäften har redan sålts och fler finns att köpa.

Passa på att se utställningen när Kittelfjäll Värdshus har öppet – eller varför inte kika in genom de stora fönstren om de har stängt – och häftet går att köpa på flera olika ställen. Bland annat på Bygdegården och på Kittelfjäll Värdshus.