På gång

Här samlar vi information om vad som är på gång i bygdeföreningens verksamhet och vad som händer på bygdegården framåt.

Elsa Olaussons vackra tennarbeten, vilka bygdeföreningen fått i gåva.

Elsas tennarbeten – en fin gåva till föreningen

Sommaren 2023 kom det ett paket adresserat till Övre Vojmådalens bygdeförening. I paketet låg även ett följebrev.
”Sänder härmed över diverse hantverk som vi skänker till er i bygdeföreningen. Förhoppningsvis har ni möjlighet att sälja det i er bygdegård och få in lite extra pengar till föreningen”, kunde vi läsa i brevet som var skrivet av Stefan Teglund i Karlshamn.

Paketet innehöll en mängd vackra tennarbeten, bland annat armband, halsband, stora och små väskor. Det visade sig att det var Stefans mamma Elsa Olausson som skapat alla de fina hantverken.
Efter att Elsa pensionerades för nästan 30 år sedan arbetade hon mycket med olika sorters hantverk, som vävning, stickning och näverhantverk. Hon gick även en kurs i tennbroderi, som fångat hennes intresse, vilket hon under en period arbetade intensivt med. Det är just de vackra hantverken som bygdeföreningen fått som gåva. När vi fick brevet och paketet var Elsa fortfarande i livet, men hon var inte längre i tillräckligt god form för att kunna arbeta med något hantverk. Hon var då 93 år gammal, född 1929.

”Hellre än att vi lägger ned tid på att sälja materialet själva tänker vi att det kan bli ett bidrag till er och ert arbete med att hålla er hembygd levande”, menar sonen Stefan.
Han berättar att de bor i södra Sverige, där de även är uppvuxna.
”Men vi har varit i Kittelfjäll flera gånger för att åka skidor och vandra. Det är en del av Sverige som vi tycker väldigt mycket om”.

Elsa Olausson avled den 2 september 2023, bara några veckor före sin 94-årsdag. Hon bodde i Karlshamn i Blekinge och var bördig från Näs by utanför Hässleholm i Skåne.

Bygdeföreningen tackar varmt Elsas barn Stefan Teglund med familj och Björn Olausson för att de tänkte på oss och på det här sättet ville bidra till föreningens verksamhet.
Samt så klart ett ännu varmare tack till Elsa Olausson.

God jul och gott nytt år!
Ett händelserikt år ligger snart bakom oss. Förutom vårt välbesökta sommarcafé och loppis så har vi haft flera evenemang med sång och musik, försäljning av hantverk och en fin fotoutställning. Allt på bygdegården i Henriksfjäll.

Vi har även stått bakom den insamling som gav oss 704 namnunderskrifter av personer som, precis som vi, ville stoppa den luftburna kraftledningen vid inte minst Vojmåns strand. Vilket vi ser ut att ha lyckats med.

2024 blir ett jubileumsår för oss då Henriksfjäll firar 200 år. Detta kommer vi att uppmärksamma på olika sätt under året. Vi kommer även att söka bygdemedel för att byta taket på hembygdsmuseet. Förhoppningsvis kan vi få bidrag som täcker en del av den ganska omfattande kostnaden.

Stort tack till alla som med ideella krafter och ekonomiska medel bidrar till vår verksamhet och som gör att vi kan ha bygdegården som en levande mötesplats i vår vackra dalgång.
Det betyder väldigt mycket för oss – lika mycket som vi hoppas att vi betyder för er.

En riktigt fröjdefull jul vill vi önska er alla och ett riktigt gott nytt år!

Tisdag 31 oktober
Våfflor och bus för små och stora blir det på bygdegården i Henriksfjäll tisdagen den 31 oktober, kl 11 till 15. Varför inte pyssla, fika och äta våra goda våfflor – och kanske busa lite denna tisdag på höstlovet?
Varmt välkommen!

Vårt bygdemuseum behöver nytt tak.

Vill du sponsra vår förening?
Under hösten 2012 och in på 2013 renoverades och färdigställdes det gamla vandrarhemmet i Henriksfjäll och blev vårt bygdemuseum. Nu behöver vi byta tak på museet och tyvärr räcker inte intäkterna från vår våffelförsäljning och sommarloppis samt medlemsavgifter till utan vi behöver hjälp. Vi behöver även till delar renovera bygdegården och måla fasaden.
Har du lust och möjlighet att ekonomiskt bidra så att vi kan ta hand om våra – för dalgången – så viktiga fastigheter kan du kontakta styrelsemedlemmen i Övre Vojmådalens bygdeförening Sofia Olsson Olsén, 070-317 56 90. Har du ett företag som vill sponsra så kan vi ordna faktura. Erkännande och tack till bidragsgivare kommer att publiceras här på vår hemsida.

Vi önskar din offert
Till alla företagare! Vi behöver under nästa vår/sommar som sagt byta taket på bygdemuseet i Henriksfjäll och har ännu inte bestämt oss för plåt, plank eller shingel. Vill du inkomma med offert för material och arbete på detta jobb så kontakta vår kassör Pernilla Hansson, 070-302 72 52 eller evapernilla.70@gmail.com. Hon kan svara på dina frågor.
Vi önskar din offert så snart det är möjligt. (Publicerat den 22 okt 2023)

NAMNINSAMLINGEN ÄR NU AVSLUTAD – 3 JULI 2023

Tack alla som bidragit med sin namnunderskrift i protest mot den luftburna 52 kV-kraftledningen i Kittelfjäll – och vår önskan om en nedgrävning av densamma.
Totalt samlade vi in 704 underskrifter (digitalt och på papper), vilka nu överlämnats till projekteringsföretaget Nektab, Vattenfall Eldistribution AB, berörda tjänstemän och politiker i Vilhelmina kommun och Länsstyrelsen Västerbotten samt media i vår region.

Nu får vi hoppas att vi blir lyssnade på och att våra synpunkter beaktas.

Uppdaterad information från Vattenfall den 27 nov 2023 går att läsa här. Ingen luftledning planeras för närvarande inne i Kittelfjäll.

Övre Vojmådalens bygdeförening

Media

SR Västerbotten
SR Västerbotten

SVT Västerbotten
SVT Västerbotten

Västerbottens folkblad (prenumerant-inlogg)
Västerbottens folkblad (prenumerant-inlogg)
Västerbottens folkblad (prenumerant-inlogg)

Västerbottens-Kuriren (prenumerant-inlogg)

Lokaltidningen (prenumerant-inlogg)
Lokaltidningen (prenumerant-inlogg)


2023

Städning av bygdemuseet.

Lördag 27 maj
Städdag i och omkring bygdegården och museet. Vi träffas kl 10 och håller medlemsmöte under lunchen, som föreningen bjuder på.

Måndag 19 juni
Vill du lämna in din slöjd och dina hantverk till försäljning på bygdegården så tar vi gärna emot dessa från måndagen i midsommarveckan. Kontakta Anita Hansson, 070-392 15 78, eller Ulla-Britt Skoglund, 070-635 78 37.

Midsommarfirande 2022. Foto: Jan Thomasson

Fredag 23 juni
På midsommarafton firar vi in sommaren kl 13-16 med gemensam lövning och resning av midsommarstången, dans runt stången, musik med Gösta Johansson och riktig gofika serveras.

Loppisen öppnar.

Fredag 23 juni – fredag 18 augusti
Vår loppis slår upp portarna för året kl 13. Läs mer här. Stänger kl 16. Övriga dagar är loppisen öppen kl 11-16 fram till tredje fredagen i augusti.

Fotograf och utställare Lasse Thomasson med sin bild Månuppgång över Borkan. En av de 20-tal bilder som går att se på bygdegården från midsommar och hela sommaren när caféet är öppet.
Månuppgång över Borkan, bilden är tagen mitt i natten i storformat (9×12 cm negativ) och med sex minuters exponering. Foto: Lasse Thomasson

Fredag 23 juni – fredag 18 augusti
”Det tar tid att lära känna miljön, vissa platser fotograferar jag flera gånger, på olika sätt och med olika ljus, innan jag känner mig nöjd.”
Den tidigare musikern Lasse Thomasson, 60, har de senaste sju åren ägnat en stor del av sin tid åt att fotografera. Eftersom han är deltidsbybo i Kittelfjäll, hans farmor uppförde den första fritidsstugan 1947, och har tillbringat väldigt många somrar här så kan han onekligen sin miljö just här.
Lasse Thomasson fotograferar med så kallad storformatskamera och film, ganska långt ifrån dagens digitala teknik, vilket också går att se på de bilder som han i sommar visar på bygdegården i Henriksfjäll. Ett drygt 20-tal av Lasse Thomassons fotografier finns att se på utställningen en trappa upp och det erbjuds även fotografier till försäljning.
De kostar, beroende på storlek, 95 kr – 950 kr.

Sommarcaféet öppnar lördagen den 24 juni, på midsommardagen, kl 11.

Lördag 24 juni – fredag 18 augusti
Sommarcaféet öppnar på midsommardagen och har öppet alla dagar fram till tredje fredagen i augusti. Öppettider kl 11-16, då våfflor och fika erbjuds. Här kan du även köpa fint hantverk och besöka vår loppis.

OBS! Har du möjlighet att hjälpa till i caféet någon eller några dagar i sommar så att vi verkligen kan ha öppet alla dagar, som vi önskar? Kontakta Gun, 070-229 45 70, eller Ulla-Britt, 070-635 78 37

Söndag 2 juli
Vi har en nyhet i sommar, vi arrangerar nämligen ett stick- och hantverkscafé i bygdegården med start söndag den 2 juli kl 13.00-16.00 och eventuellt vid två tillfällen ytterligare framåt. Beroende på uppslutning. Datum för dessa ej satt.
Självklart är det kostnadsfritt. Ta med ditt hantverksprojekt, jobba med händerna, prata och fika. Alla är välkomna!

Lördag 8 juli
Vi arrangerar vårt andra stick- och hantverkscafé i bygdegården på lördagen kl 13.00-16.00. Det planeras ytterligare ett tillfälle till, men datum för detta är ej satt. Självklart är det kostnadsfritt. Ta med ditt hantverksprojekt, jobba med händerna, prata och fika. Alla är välkomna!

Lördag 8 juli och söndag 9 juli
Sagofiguren Plupp besöker bygdeföreningens Sagostig. Han har vandrat från Blåvattnet, Plaavejaevrie, till Kittelfjäll och berättar nu om några av alla sina äventyr samt ger fjällråd med fokus på fjällsäkerhet för yngre och äldre. Varje barn behöver ha med sig en vuxen och arrangemanget, som är kostnadsfritt, hålls lördag kl 11.00-12.00 och söndag kl 11.00-12.00 och 12.30-13.30. Läs mer om plats och anmälan här för lördagen kl 11.00, här för söndagen kl 11.00 och här för söndagen kl 12.30. Ett arrangemang av Medborgarskolan.

Gösta Johansson, en av musikanterna den 12 juli.

Onsdag 12 juli
Gösta Johansson och Stig Viktorsson bjuder på en skön musikstund. Välkommen att ta en fika, lyssna och njut. De börjar spela kl 14. Du kan säkert också få sjunga med.

Inga-Lena Larsson, Gösta Johansson och Janet French.

Onsdag 19 juli
Inga-Lenaz (Inga-Lena Larsson, Gösta Johansson och Janet French) bjuder in till allsångskväll med andakt och fika på bygdegården. Den börjar kl 19.

Söndag 30 juli
Musik på bygdegården med Gösta Johansson och Leif Ewald. Välkomna att träffas, fika och lyssna. Kl 14 börjar det.

Söndag 6 augusti
Vi arrangerar vårt tredje stick- och hantverkscafé i bygdegården på söndagen den 6 augusti kl 13.00-16.00. Självklart är det kostnadsfritt. Ta med ditt hantverksprojekt, jobba med händerna, prata och fika. Alla är välkomna!

Lördag 23 september
Loppisen vid bygdegården i Henriksfjäll har öppet för sista gången i år, en bonusdag under stugförsta för den cirkulära konsumtionen.
Vi serverar även våfflor och kaffe.

Välkommen att fynda och fika kl 11-15.

Vi söker tallrikar
Plötsligt kanske du står framför en hög med tallrikar i stor mängd som någon eller du själv inte längre vill ha. Då ska du veta att vi i bygdeföreningen vill. Fast vi är ganska specifika, gärna många tallrikar (cirka 50 av varje sort) och inte större diametermått än 24 cm på de stora och 21 cm på assietter och de djupa.
Hör gärna av dig till Anita Hansson, 070-392 15 78, eller Ulla-Britt Skoglund, 070-635 78 37 om du har tallrikar att skänka alt. sälja, billigt. Sommarens våfflor i vårt café behöver något att ligga på.

……………………………………………..

Genomförd namninsamling under juni månad 2023

STOPPA LUFTLEDNINGEN I VÅR VACKRA FJÄLLBY
– namninsamling för en nedgrävning av kraftledning

Vattenfall planerar att bygga en ny 52 kV luftledning mellan Dikanäs och Kittelfjäll för att tillgodose exploateringen av byn då det krävs en ökad elleverans. De vill därför komplettera befintlig ledning till Kittelfjäll med en 52 kV luftledning. Stolparna blir mellan 10 och 17 meter höga och de placeras med 80 meters mellanrum. Skogsgatan blir uppemot 30 meter bred. Ledningarna planeras att dras inom det gråmarkerade området på kartorna, området är 100 meter brett.

Den föreslagna dragningen kommer att förstöra det mycket uppskattade rekreationsområdet vid Vojmån. Både vad gäller Övre Vojmådalens bygdeförenings Sagostig för barnen och Vojmådalens Vänners flitigt nyttjade vandringsled Vojmåstigen samt fisket i Vojmån. Dessutom gränsar den planerade kraftledningen till Marsfjällens naturreservat med allt vad det innebär i form av minskat skydd av djur och natur.

Kittelfjäll är känt för sin storslagna och fjällnära natur och lockar årligen många besökare, inte bara på vintern utan även för vandringar, fiske och cykling övriga årstider. Och vi är många fastboende och deltidsbybor som älskar vår fjällby med dess kulturhistoriska, frilufts- och naturvärden.

Företag, föreningar, fastboende, Vilhelmina Norra sameby och deltidsbybor önskar istället att man arbetar med en kombination av luftledning och markkabel på vissa delsträckor, främst i dragningen mellan båthusen i Henriksfjäll och den planerade kraftstationen nedanför hotellet. En luftledning syns tydligt medan en markkabel inte påverkar omgivningen efter att markarbetet är klart. Vårt förslag är en markkabel som följer befintlig infrastruktur som t ex skoterleden. Detta ger en mindre påverkan på natur, kultur och friluftslivsvärden och för markägare.

Gå in på denna länk och skriv under vår namninsamling om du håller med oss. För den som inte vill eller kan skriva under digitalt finna det en namninsamling på papper på bygdegården och på Coop-butiken i Kittelfjäll.

Övre Vojmådalens bygdeförening